Nederlandse Kampioenschappen op de baan – Omnisport Apeldoorn

Apeldoorn (24/11/08) - In het gloednieuwe Omnisport Apeldoorn vinden vinden tussen Kerst en Oud en Nieuw de Nederlandse Kampioenschappen baanwielrennen plaats. Van 27 tot en met 30 december zal de crème de la crème van het Nederlandse baanwielrennen er aan de start verschijnen om te strijden om de nationale titels.

Hoewel het optreden van de nationale baanploeg op de Olympische Spelen in Beijing misschien wat tegenviel, behoren de oranje pistiers nog steeds tot de mondiale wereldtop. Dat bewees Willy Kanis bij de wereldbekerwedstrijden op de baan in Melbourne, waar ze de 500 meter en de keirin won. Bovendien won de rappe dame uit Kampen samen met haar maatje Yvonne Hijgenaar de teamsprint. Eerder dit jaar waren de prestaties van de Nederlandse ploeg op het Wereldkampioenschap in Manchester ook al prima te noemen.

Er werden drie wereldtitels behaald. De eerste kwam op naam van het wonderkind Marianne Vos, die net als in augustus het goud won op de puntenkoers. Maar ook Ellen van Dijk (scratch) en Teun Mulder (kilometer) behaalden er een wereldtitel, overigens op twee discplines die niet op de Olympische Spelen betwist werden. Daarnaast werden er drie zilveren medailles behaald. Teun Mulder deed dat op de keirin, Jenning Huizenga sloeg zijn slag op de achtervolging - waar hij favoriet én Olympisch kampioen Bradley Wiggins in de kwalificatie aftroefde - en voor Wim Stroetinga was er net als vorig zilver op de scratch.

De teamsprinters Bos, Mulder en Veldt veroverden bovendien brons. Helaas zat er voor Theo Bos geen mooi vervolg in tijdens het sprinttoernooi en ook in Beijing kon de ‘golden boy' van het nationale baanrennen zowel op de keirin als de sprint dit keer geen potten breken. Hij herstelde zich echter prima tijdens de Europese kampioenschappen, later dit jaar, waar de Nederlandse ploeg over de hele linie uitblonk. De ploeg van bondscoach Peter Pieters behaalde acht medailles in Alkmaar. Op de openingsdag pakte Reinier Honig zilver bij de stayers en een dag later toonde Wim Stroetinga zich de beste in het duuromnium voor de Duitse favoriet Bartko en de Italiaanse coming manViviani. Matthé Pronk prolongeerde achter de rug van zijn vaste gangmaker Joop Zijlaard zijn Europese titel achter de derny's.

Ook op de sprintonderdelen waren de Nederlanders heer en meester. Theo Bos won bij de mannen zijn allereerste EK-titel in het omnium en bij de dames viel deze eer te beurt aan Yvonne Hijgenaar. Tim Veldt en Elise van Hage waren beiden goed voor zilver op dit onderdeel. De beloftenkoppelkoers was een prooi voor de ijzersterke Italianen Viviani en Alberio, terwijl onze landgenoten Jeff Vermeulen en Pim Ligthart het zilver pakten.