Omloop om Schokland

Zaterdag 12 september stond in het teken van de Omloop om Schokland, en al in de vroege ochtend (09:45) verzamelde de ploeg zich in Emmeloord. Martijn, Edwin, Aarnout, Jan, Niek en ondergetekende mochten er iets moois van gaan maken - en Jan Hamstra, Erik Ruis, en Gerrit Groeneveld hadden de zorg voor de ploeg, de voeding en het materiaal op zich genomen. Er was ook een 7e Ijsselstreker in koers, in de persoon van Leander Schreurs - maar in het tenue van B&E Koopmans Cyclingteam.

Onderweg naar Emmeloord leek het allemaal mee te vallen met de wind, maar niets was minder waar en bij aankomst in Emmeloord bleek er al een behoorlijke bries te staan. Orders waren dan ook om vanaf het vertrek vooraan te zitten, want het zou een zware waaierkoers gaan worden! Helaas moest Niek al voor de start uit het peloton lossen, hij had namelijk zijn schoenen in Zwolle laten liggen. Zijn vader heeft nog een paar nieuwe schoenen gekocht, maar helaas zonder de juiste plaatjes erbij. Het heeft nog even ter discussie gestaan of er niet enig opzet in het spel was, en dit alles een open sollicitatie bij Line-Lloyd Footwear Cycling betrof, maar dit bleek niet het geval te zijn..

Om 11:45 klonk eindelijk het startschot voor de koers over 182 kilometers. De koers begon met een laaange netralisatie die ontzettend zenuwachtig was, want zoals gezegd stond er behoorlijk wind en het was daarom oorlog om van voren te blijven. De eerste kilometers ging tegen de wind in, dus ging het niet op de kant en was het nog positioneren geblazen. Aarnout en ondergetekende lukte dat niet helemaal, dus wij zaten meteen al veel te ver, maar Martijn Edwin en Jan zaten er goed bij. Toen we ergens rechtsaf draaiden trokken de grote ploegen het meteen op de kant, met als gevolg een dikke valpartij rond de 15 stek.

Voornaamste slachtoffers waren 4 mannen van Krolstone, en 4 van Metec. Het geschrokken peloton sloeg meteen in 5 groepen uit elkaar, met Martijn en Edwin in de 1e, Aarnout in de 4e en Jan en ondergetekende in de 5e groep. Waar ik op hoopte gebeurde, en de mannen die gevallen waren kwamen bij mijn groep aansluiten. Maarten Lenferink, die ook was gevallen, reed in 1 ruk alleen van de 5e naar de 4e groep van Aarnout, en hij ging daar zo hard op kop rijden dat Aarnout helaas moest lossen. Die hebben wij later weer opgepikt maar we kwamen niet dichterbij die 4e groep, die we zagen rijden.. heel frustrerend! Door het geweld van de Krolstone en Metec mannen in de laatste groep moest Jan Bos helaas de groep laten gaan even voor de Ketelbrug, wat einde koers betekende. Groep 4 en 5 werden na 80 kilometer uit koers gehaald, wat einde koers betekende voor Aarnout en ondergetekende. Later is de 3e groep er ook uitgehaald, en is de 1e en 2e groep nog weer bij elkaar gekomen met daarbij dus nogsteeds Edwin en Martijn.

In de finale ontstond er een kopgroep van 8 renners, waarin vooral de mannen van Jo Piels goed waren vertegenwoordigd. Tom Relou (Jo Piels) won de koers door solo aan te komen, nadat hij in de finale wegreed uit de kopgroep. Achter Relou werd lokale favoriet Schulting knap 2e. Een derde plaats was er voor Johim Ariesen (Jo Piels). Martijn werd 50e, en Edwin 55e. Er reden slechts 57 renners de koers uit.

Arthur van Dam