Ronde van Groningen

Zaterdag 18 maart 2017, de dag dat Rock ’n Roll legende Chuck Berry overleed. Voor 7 wielrenners van de Ijsselstreek en vijf begeleiders stond de dag echter volledig in teken van de Ronde van Groningen. Om acht uur werd er vanuit ’t Harde vertrokken door Jasper, Arjan, Rik, Ruben en Jurgen. Namens de begeleiding waren Kris, Nicol, Wim, Gerben en Marc vertegenwoordigd. De reis verliep voorspoedig en, na het oppikken van Harro en Marien bij de Lichtmis arriveerden we ruim twee uur voor de start in het levendige Uithuizermeeden. Het was gelukkig kurkdroog in het hoge Noorden maar er stond een stevige westerwind. De ploegleiding drukte ons daarom op het hart om vooral bij de eerste vijftig renners te zitten op het moment dat we na 42 kilometer tegen de wind in bij Lauwersoog in Zuid-Westelijke richting zouden draaien. Anders zou de koers al gauw voorbij kunnen zijn. Daar zijn we natuurlijk niet helemaal voor naar Uuthuzermaid’n gereden. We wilden een resultaat neerzetten! De nieuwe Kushi wielen voor de klassiekers waren gearriveerd en iedereen was aangenaam verrast over hoe dat smoelde in de Krush frames met ITR kleuren. Ook de Groningers waren er van onder de indruk en we konden op veel complimenten rekenen.

Maar… na een uurtje koers beek dat we niet goed hadden geluisterd naar de ploegleider. De enige renners die voorin zaten na een uur tegen de wind in sur-placen, waarin genoeg tijd was voor gewoon plassen, waren Jasper, Harro en Marien. De boel werd snoeihard op de kant getrokken bij de militaire basis waar ooit het NCK startte en een voor een lieten de Ijsselstreek ers het peloton gaan. Eerst Arjan en Ruben, toen Rik vervolgens moest zelfs waaiergod Harro de eersten laten gaan. Marien weerde zich kranig maar kon een auto die half op het parcours stond helaas net niet ontwijken. Helaas betekende voor Marien einde koers, nadat hij zich in het eerste uur met drie aanvallen tegen de wind in goed had laten zien. Zuur! Jasper zat ondertussen in de eerste groep en wist zich zelfs met een man of vijftien losmaken van het peloton. De groep zou het uiteindelijk volhouden tot aan de meet. Jurgen geloofde niet zo in de waarschuwing van ploegleider Gerben en was wel benieuwd wat er zou gebeuren als hij bij de laatste vijf zou opdraaien op het snelle stuk met wind op de kant bij Lauwersoog. Zere benen, dat overheerste toch wel, en de halve wedstrijd achtervolgen om terug te komen bij het peloton waar hij na ongeveer tweeëneenhalf uur koers weer kwam aansluiten en dolgelukkig constateerde dat Jasper er nog voor moest zitten. Niet veel later kwam Harro ook weer aansluiten en ontstond er een groep van ongeveer vijftig man.

Zo gingen we de finale in waar Jasper vijf man moest laten gaan omdat er een gaatje viel en blijkbaar niemand zin had om dat weer toe te rijden. Geef ze eens ongelijk na drie uur draaien, keren en stoempen door het gure Groningen. Harro en Jurgen zaten helaas te slapen in het peloton en misten het eerste deel van het peloton, wat voor de resterende ereplaatsen zou rijden, toen er nog even werd gekoerst. De koers lag in de plooi. Jasper zou voor de zesde plek sprinten en Harro en Jurgen zouden uitrijden en tussen plek veertig en zestig eindigen. Die twee jongens maakten nog een pijnlijk moment mee toen een ploegleider vol in stond te rammen op een vrouw, die met haar auto het smalle parcours volledig blokkeerde. Ze zouden de wedstrijd verder in een gezapig tempo terug van Delfzijl naar Uithuizermeeden uitrijden. Jasper had ondertussen weinig geleden van alle inspanningen op kop van de eerste groep. Hij wist een in sprint waar het zuur bijna uit zijn kruin barstte de zesde plek te bemachtigen. Een zeer goed resultaat voor een club als de Ijsselstreek en een teken dat we een stuk sterker zijn dan vorig jaar. Dat moest natuurlijk even gevierd worden met een zondig patatje bij de McDonald’s in Hoogeveen. Waarna we ongelooflijk voldaan huiswaarts keerden. Niet in de minste plaats omdat het materiaal zich uitstekend had gehouden in de veeleisende klassieker die de ronde van Groningen is. Een grote geruststelling met al dat nieuwe spul, wat ook zeer degelijk blijk te zijn!