Verslag van de Ronde van de Achterhoek (E/B)

Ronde van de Achterhoek

 

Op 20 augustus stond de vrije klassieker de ronde van de Achterhoek op het programma voor WV de IJsselstreek.

De renners die mochten strijden op het mooie vernieuwde parcoers waren:

Harro Groeneveld, Jasper Schouten, Arjan Arentsen, Henri Mol, Ruben Wieberdink, Maarten Junte, Maarten Vierhout en Corné ten Hove.

Als begeleiding waren mee: ploegleider Marc, mechanieker Kris en verzorgster Nicole.

 

Om 13:00 viel het startschot op de markt in Aalten waar de renners vertrokken voor zo´n 186 km door de Achterhoek. Eerst moest er een grote lus van 140 km afgelegd worden en daarna nog 5 plaatselijke ronden van 7 km. het parcours zat vol verrassingen omdat deze klassieker nog niet eerder verreden is met deze route. Onder andere grindstroken, zware klinkerstroken,  open stukken en klimmetjes erin.

Na de eerste grindstrook na ongeveer 15 km had Corné helaas last van materiaalpech en kon het peloton helaas niet meer volgen.

De koers werd hard gemaakt door de wind en het peloton was al in meerdere stukken gebroken. Het volgende slachtoffer was Henri die achterop raakte in een groep geloste renners, niet veel later moest Ruben helaas de strijdbijl begraven.

Het peloton was inmiddels nog maar een groep van ongeveer 75 renners. Daarna kwam Harro bij de auto die toch nog wat koersritme miste en ruim 100 km mee heeft gestreden in deze slijtageslag. 

Inmiddels was het peloton volledig in stukken gereden en konden de overige renners van de IJselstreek zich goed handhaven in de eerste groep. 

Na 140 km moest Maarten Vierhout lossen uit de eerste groep. Hij heeft gestreden tot het bittere eind.

Een gravelstrook later stonden Jasper en Arjan 100 meter uit elkaar met een lekke band op een super slecht moment, de pijp was al te veel leeg bij Arjan om nog terug te komen en hij moest helaas de koers verlaten.

Jasper kon bijna de aansluiting maar helaas reed hij nog 1 keer lek. Deze lekke band was er helaas te veel aan.

Met vervolgens nog één man in koers te hebben reed er een kopgroep weg van 12 man met de uiteindelijke winner Wim Kleiman.

Daar achter zat een groep met ongeveer 40 renner waar Maarten Juntenog naar een verdienstelijke 19e  plek wist te sprinten.  

Hier een videosamenvatting van de koers:

 

 

http://www.omroepgelderland.nl/tv/programma/780/Ronde-van-de-Achterhoek/aflevering/27330