De voorbereiding van.....

Nu de dagen weer langer worden en het kerstdiner achter de kiezen is, beginnen de meesten langzaam weer te denken aan het komende wielerseizoen. In  ‘De voorbereiding van….’ zullen verschillende renners van de IJsselstreek  vertellen over hun voorbereiding op het wielerseizoen van 2011.

Ik vind het zelf vrij lastig om een paar maanden stil te zitten; dus ik ben vanaf het eind van vorig seizoen een beetje in beweging gebleven. In oktober heb ik vooral hardgelopen. Echt hard ging dit niet, maar zo kon ik tussen het studeren door toch nog een beetje aan de gang blijven. Met een voorbereiding van 2 weken stond ik samen met Aarnout Huijssoon aan de start van een wedstrijdje over 10 km. De eerste 5 km duurde bijna een half uur en ik werd voorbijgelopen door de meeste huisvrouwen. Gelukkig kwam ik het tweede deel een beetje in m’n ritme en wist ik net binnen de 50 minuten te finishen.  Aarnout liep met ongeveer dezelfde voorbereiding bijna een kwartier sneller. Talent liegt niet. Het was voor mij duidelijk dat langere inspanningen mij beter liggen. Daarom stonden we een week later aan de start van de “Diepe hel- loop”. 16 km rond de heuvels van Nijverdal. Ik ging zo verrot dat ik me van de laatste 3 km vrij weinig kan herinneren. De hardloopschoenen gingen daarom zo snel mogelijk, voor minimaal een jaar, weer terug in de kast.

Wielrennen kan, en hoeft niet het hele jaar op nummer 1 te staan. In november moesten er  studiepuntjes gesprokkeld worden, de tentamens waren namelijk in aantocht. De trainingen door de week waren daarom beperkt voor mij. Ik heb het geluk dat ik in Delft naast het sportcentrum woon. Dinsdag na college snel door naar huis en dan naar het sportcentrum voor anderhalf uur Core Stability. Als het uitkomt woensdag 2 uurtjes op de fiets en donderdagavond krachttraining in de fitness. In m’n eentje zou ik nooit Core Stability oefeningen gaan doen. De trainingen zijn gelukkig in een groep en je staat dan ook niet zo voor lul als je weer kikkersprongen door de sportzaal gaat doen.

Op zaterdag gingen we met de groep elite/belofte renners gezamenlijk een tourtocht rijden. ‘Gezamenlijk’ is hier wel relatief. We spraken meestal af het eerste deel gezamenlijk te rijden. Ik had vaak moeite genoeg om het ‘groepstempo’ bij te houden, terwijl Pieter Paul en Edwin het bijna koud kregen. Na 20 km draaiden zij de gashendel volledig open en waren binnen de kortste keren uit beeld verdwenen. Voor mij was dit juist het teken rustig aan te doen en de tocht rustig uit te rijden.

In december heb ik naast mijn trainingen in het sportcentrum proberen iets meer te fietsen. Ondanks dat de verschrikkelijke sneeuwman dit probeerde te verstoren heb ik toch lekker mn uurtjes gemaakt. Onder leiding van Alex de Lange zijn we elke zaterdag het bos ingegaan. Gelukkig konden we de laatste weken ook schaatsen op het Veluwemeer. Ik kan eigenlijk niet goed schaatsen, maar rechtuit op sneeuwijs valt dat niet zo op. Zo heb ik toch nog kunnen genieten van het mooie winterweer!

In januari staan er opnieuw tentamens op het programma, maar met goed plannen is het me de afgelopen jaren altijd gelukt dit te combineren met de duurtrainingen. Dat is nu weer het voornemen. Nu tussen kerst en oud & nieuw ben ik aan het werk, maar vooral aan het uitbuiken en  het nadenken over goede voornemens voor 2011. Misschien is ‘pootje-over’ leren wel een goed voornemen. Dan wordt schaatsen op een ijsbaan ook nog eens leuk.

Succes met de voorbereiding op 2011 en een sportief jaar gewenst!

Gerbert Pleijter