De IJsselstreek wil weer voorin fietsen

ELBURG/HARDERWIJK

Wielervereniging De IJsselstreek wil het regionale uithangbord van het amateurwielrennen worden. Net zoals vroeger.

De IJsselstreek wil de komende jaren terugkeren in de spits van het peloton. Om dat te bereiken is een fikse verjongingsslag doorgevoerd. Als zetje in de rug heeft de ploeg een uitnodiging voor Olympia's Tour ontvangen.

In de oudste rittenkoers van ons land - sinds dit jaar alleen toegankelijk voor beloften - zijn maar zeven clubteams toegelaten. "Vorige zomer is door ploegleider Gerben de Ruiter al geïnformeerd hoe De IJsselstreek kon deelnemen aan de ronde. Voorwaarde was een team waarin kwalitatief en kwantitatief aan de beloftenploeg werd gewerkt. Nu dat is gerealiseerd willen we de vereniging een steuntje in de rug geven door ze uit te nodigen", zegt koersdirecteur Thijs Rondhuis van Olympia's Tour.

De Ruiter waardeert dat gebaar. Sinds dit jaar is de naar Groningen verhuisde Zwollenaar verantwoordelijk voor de wielerploeg, die in 2016 na het vertrek van onder meer Arjan Hofman opnieuw moest beginnen. "Het was even zoeken met nieuwe renners, even kijken waar de kwaliteiten lagen, vertrouwen geven ook", zegt De Ruiter. "Maar waar we aan het begin van het seizoen sommige klassiekers nauwelijks uit konden rijden, waren we in het finaleweekeinde van de clubcompetitie goed voor een negende plek in een veld van 28 teams. Dat is een mooie stap in de goede richting."

Op de transfermarkt kon De IJsselstreek goede zaken doen met met aantrekken van de wielrennende schaatsers Jordy Harink, Jorjan Jorritsma en Sjoerd den Hertog. Ook de jongeren Arjan Arentsen (Harderwijk) en Jelmer Arendshorst (Nieuwleusen), Sven Tellegen (Hattem), Niels Beelen (Nunspeet) en Patrick Coster (Hasselt) sloten aan. De nieuwkomers worden toegevoegd aan de overgebleven kern van de ploeg: Kevin Coster, Jurgen Timmerman, Pieter-Paul de Weerd, Marien Bogerd, Corne ten Hove, Henriek van Milligen en Ruben Wieberdink.

Solide basis

Het vormt volgens De Ruiter een mooie solide basis richting de toekomst. "De IJsselstreek is in het verleden een aantal jaren een toonaangevende club geweest met renners als Dries van Wijhe, Fedor den Hertog, Theo Bos en de broers Godert en Jan de Leeuw als exponenten. We willen terug naar de top van Nederland."

"We hadden wel even nodig om binnen de vereniging alle neuzen dezelfde kant op te krijgen", erkent De Ruiter. "Als succesvolle elite/beloftenploeg moet je meer regionaal denken, zoals inmiddels ook in de Achterhoek (Kanjers voor Kanjers) en Twente (VolkerWessels) gebeurt. We willen de club van de Veluwe en een deel van Overijssel worden, waar de regionale talenten onderdak vinden en hopelijk na een aantal jaren ook door kunnen stromen naar continentale teams. Als team mikken we op de top 5 in de clubcompetitie en daarmee ook op een plek in het veld van de topcompetitie. Deze impuls hadden we nodig. Dankzij sponsoring staat er een solide basis voor de komende jaren."

 

Bron: De Stentor