Groeneveld hoopt op wind

'Opvallen in thuiswedstrijd is het mooiste' ZWOLLE

De Ster van Zwolle is op zaterdag 4 maart de traditionele openingsklassieker van het wielerjaar. Harro Groeneveld uit Zalk hoopt vooral op een levendige koers.

Een jaar geleden kwam Harro Groeneveld als 176ste over de meet in zijn eerste Ster van Zwolle. Hij vond het maar een saaie wedstrijd. Dit jaar hoopt de renner uit Zalk op meer spektakel. 

Als de finale van de Ster van Zwolle aanbreekt, komt Groeneveld op bekend terrein. Vanaf de dijk tussen Kampen en Zwolle, met vijftien kilometer te gaan, kan hij zijn woning zien liggen. ,,Ik hoop dat het peloton dan in stukken uit elkaar ligt en dat ik van voren mee kan. Ik houd meer van waaierkoersen dan van vlakke wedstrijden, die eindigen in een sprint. Ik vond de Ster van vorig jaar niet veel spektakel bieden", zegt de derdejaars belofte.

Groeneveld viel ook nog eens tijdens de Ster. Het was sowieso niet echt zijn jaar, 2016. Hij zat voor zijn gevoel niet op zijn plek bij Wielerploeg Groot-Amsterdam en verkaste daarom naar De IJsselstreek. ,,Ik wil dit jaar laten zien wat er volgens mij in zit. Vorig seizoen was ik in de eerste maand al drie keer gevallen, door blessures was het een valse start. Dat is eigenlijk nooit meer goed gekomen. Ik sloot ook af met pech. In Olympia's Tour kreeg ik in de tweede rit met tegenslag af te rekenen, waardoor ik de aansluiting met het peloton verloor. Toen was ik er wel even klaar mee."

Vertrouwen

De 20-jarige Groeneveld voelt het vertrouwen bij De IJsselstreek. De club timmert met nieuw elan aan de weg, en wil oude tijden laten herleven. ,,In het verleden was ik lid van De Hanzerenners, maar reden we veel wedstrijden samen met De IJsselstreek. Het voelt allemaal heel vertrouwd."

Helemaal vlekkeloos is de winter niet verlopen. Groeneveld is twee keer aangereden door een auto en kampte met een schouderblessure. ,,Ondertussen is het juiste gevoel er wel weer. In de trainingswedstrijden op 't Loo kon ik direct volgen, ook als een prof als Bert-Jan Lindeman en de jongens van Jo Piels gas gaven. Ik wil dit seizoen in de clubcompetitiewedstrijden echt tot in de finale meedoen, of een podiumplaats scoren."

Voor de Ster van Zwolle rekent Groeneveld zich niet rijk. ,,Ik hoop er bij te zijn als het uit elkaar slaat, ik kan me goed handhaven in de waaier en ben gemotiveerd om het seizoen goed te beginnen. Is er geen wind, dan is de kans groot dat ik met mijn ambities nog wat langer moet wachten, want een sprinter ben ik niet. Dan kijk ik uit naar een wedstrijd als de Omloop van de Braakman, als we die als team mogen rijden. Maar een thuiswedstrijd waarin je jezelf kunt laten zien, is natuurlijk het allermooist."

Groeneveld rekent bij de passage in Zalk wel op de nodige steun van de kant. ,,Mijn opa en oma en wat vrienden en bekenden zullen zeker aan de dijk staan. Mijn ouders en mijn vriendin verwacht ik daar niet. Die zullen bij de finish op me wachten en daar is de dijk bij Zalk niet mee te combineren. Ik hoop voor ons allemaal dat er een resultaat in zit, waar we trots op kunnen zijn."

Bron: De Stentor

Hele artikel digitaal: Klik hier.