Fedor den Hertog: IJsselstreekfenomeen

ELBURG/OLDEBROEK - Zondagmorgen 13 februari 2011 werden we via de door z’n zus Marika bijgehouden website opgeschrikt door het droeve bericht dat Fedor den Hertog zaterdagavond om vijf voor twaalf op 64-jarige leeftijd was overleden.
Fedor den Hertog soleert in 1968 op de Adsteeg in Beek naar de nationale amateurtitel.
Fedor den Hertog soleert in 1968 op de
Adsteeg in Beek naar de nationale
amateurtitel.

Later meldden ook het NOS Journaal en Studio Sport Fedors overlijden. Een klap. Fedor werd sinds 2008 geplaagd door prostaatkanker en kwam in juli 2010 bij z’n zus Marika in Harderwijk om eind juli naar het Willem Holtrop Hospice in Ermelo te gaan, waar hij zaterdag 12 februari is overleden. De volgers van de website zagen het overlijden van Fedor aankomen, maar toch ..! Fedor was Fedor. Fedor was anders. Anders dan anderen. Fedor was een fenomeen. Ook binnen zijn wielerclub De IJsselstreek, waarmee hij maar liefst vijf keer clubkampioen van Nederland werd. Op de kop van de Veluwe heeft Fedor in z’n gloriejaren in bijna alle plaatsen wielerwedstrijden gewonnen.

Op de fiets naar school

Fedor Iwan den Hertog werd geboren op 20 april 1946 in Utrecht. Hij was de oudste zoon van een Russische moeder en een Nederlandse vader. Via o.a. Linschoten, Woerden, de Oekraïne (rond z’n tiende jaar), Doetinchem en Putten belandde het gezin in Ermelo. Fedor ging op de fiets naar school en toen al kwamen z’n kwaliteiten als hardfietser aan het licht. Van z’n gespaarde geld kocht hij z’n eerste racefiets en meldde zich aan als lid bij wielervereniging De IJsselstreek. Vanaf het begin was zijn streven anderen uit het wiel rijden. Fedor focuste zich daarop en ontwikkelde zelf een speciaal trainingsschema. Met succes, want Fedor groeide uit tot de beste amateur van de wereld. Insiders zagen in Fedor de renner die als prof Eddy Merckx op de knieën zou kunnen krijgen.

Lucratieve aanbiedingen

Zover kwam het niet want Fedor weigerde aanvankelijk, ondanks hele lucratieve aanbiedingen uit onder andere Italië, om de overstap naar de broodrenners te maken. “Geld maakt niet gelukkig”, was één van de tegeltjeswijsheden van de eigenzinnige en vaak mysterieuze Fedor. Een ernstig ongeluk tijdens een trainingsrit in België zorgde er in 1967 voor dat Fedor dagenlang in een Belgisch ziekenhuis op de rand van de dood balanceerde. Hij kwam er overheen, ontwikkelde een keihard trainingsprogramma en werd een jaar later o.a. amateurkampioen van Nederland en won Olympisch goud op de 100 km ploegentijdrit in Mexico. In 1969 won hij maar liefst negen van de elf etappes in de Ronde van Rheinland Pfalz en had hij in het eindklassement meer dan een half uur voorsprong op de rest.

Alle grote etappekoersen

Daarna won Fedor den Hertog wereldwijd min of meer alle grote etappekoersen voor amateurs, van Olympia’s Ronde van Nederland tot de Ronde van Mexico, de Vredeskoers en de Tour de l’Avenir (Ronde van Frankrijk voor amateurs). In 1973 eindigde hij als tweede op de Cauberg in Valkenburg tijdens het Nederlands wegkampioenschap, achter Dries van Wijhe, z’n clubmakker van De IJsselstreek.

Een archieffoto van Dries van Wijhe en Fedor den Hertog

Te late overstap

Ondanks dat Fedor een èchte amateurwielrenner was maakte hij in 1974, veel te laat, toch nog de overstap naar de beroepsrenners. Fedor had moeite met het professionele wielrennen, kon zich moeilijk aanpassen en bleef ook bij de profs als amateur koersen. Demarreren vanuit de start was vaak z’n parool. Door deze manier van rijden was Fedor niet geliefd in het professionele wielerpeloton. Zijn beste jaar bij de broodrenners was 1977. Hij won toen o.a. een rit in de Ronde van Spanje, een etappe in de Tour de France en het kampioenschap van Nederland.

Fietsenzaak

In 1981 zette Fedor een punt achter z’n spraakmakende wielercarrière en begon een fietsenzaak in het Belgische Dilsen. De laatste jaren van z’n leven bracht hij door in Wassenaar. In juli 2010 keerde Fedor terug naar z’n zus Marika in Harderwijk om vervolgens naar het hospice in Ermelo te gaan. Fedor, die lid van verdienste van wielervereniging De IJsselstreek was, blijft verbonden aan de Parel van de Veluwe. Jaarlijks krijgt de strijdlustigste renner van deze klassieker met start en finish in Harderwijk de naar Fedor genoemde ereprijs. Sinds 2001 gebeurt dat ook in de Ster van Zwolle.

door Jan van Ommen

bron: http://www.deweekkrant.nl/artikel/2011/februari/17/fedor_den_hertog_ijsselstreekfenomeen_304