Even voorstellen, een interview met Koen Frens

Kun je jezelf in het kort voorstellen?
Mijn naam is Koen Frens, ik ben 17 jaar oud, woon in Nunspeet en zit in de 6de klas van het VWO op het CCNV in Harderwijk.

Winst in de Veenkoloniën voor Koen FrensIn welke categorie wielren je?
Ik rijd nu bij de junioren. Dit jaar was ik 1ste jaars en volgend jaar ben ik 2de jaars junior.

Hoe ben je in de wielersport terecht gekomen?
Ik deed van jongs af aan al aan mountainbiken bij toerclub de Volharding in Nunspeet maar ben er op een gegeven moment mee gestopt. Toen mijn vader op een dag thuis kwam met een wielrenpakje en een helm van de ploeg HTC Columbia vond ik dat pakje er zo mooi uitzien dat ik het wel eens op de racefiets wilde proberen. Vanaf toen ben ik blijven wielrennen.

Heb je ooit andere sporten gedaan? Waarom verkies je wielrennen boven andere sporten?
Ja, ik heb erg veel andere sporten gedaan. Ik ben begonnen met turnen, mountainbiken en hockey. Op mijn 10e ongeveer ben ik gestopt met turnen en later ook met mountainbiken. Toen ben ik meer gaan hardlopen en begon ik op mijn 13e ook met kickboksen. Tegen die tijd was ik ook klaar met hockey en ben ik begonnen met racefietsen bij toerclub de Volharding en voor mezelf. Na 2 jaar kickboksen ben ik ook daarmee gestopt en definitief gekozen voor het wielrennen. Op mijn 15e werd ik lid van de IJsselstreek.

Ik heb voor het wielrennen gekozen omdat het buiten is en zo hard gaat.

Kun je het wielrennen goed combineren met je studie?
Ja dat lukt me aardig al is het soms wel moeilijk. Gelukkig houdt school er ook rekening met via het ‘topsportcentrum’ dus dat maakt het wel iets makkelijker.

Wat is je specialiteit in de wielersport?
Dat weet ik nog niet echt. Ik kan niet zo goed sprinten maar kan wel aardig omhoog rijden en in zware klassiekers kom ik het meeste tot mijn recht.

Wat zijn je beste prestaties?
12e plek in het algemene klassement en 2e in het jongerenklassement in ‘de 8 van Bladel’, en natuurlijk de overwinninng in de kleine omloop van de Veenkoloniën.

Kun je wat vertellen over je overwinning in de Omloop van de Veenkoloniën?
Het waren 3 omlopen van 41 kilometer over smalle wegen met veel wind. Het beloofde dus een zware wedstrijd te worden, wat ik wel mooi vind. Na de start ging het meteen gruwelijk hard waardoor er scheuren ontstonden. Ik zat iets te ver van achter dus moest volle bak rijden om voorin te komen. Net voordat we de weg opdraaiden waar de wind schuin op kop stond kon ik aansluiten bij de eerste groep en zag ik dat we al een aardig gaatje hadden.

De groep bestond uit dik 20 man en was dus te groot voor die smalle wegen. Na de eerste omloop bestond de groep nog uit 14 man, de samenwerking was goed.

Op 20 km voor de streep begon het spel al, er werd gedemarreerd en de samenwerking was weg. Met de eerste aanvallen heb ik me niet bemoeid. Op een gegeven moment probeerden weer wat goede jongens wat en ging ik mee, we reden toen net een bocht in en ik wilde even doortrekken. Toen ik omkeek zag ik dat ik al een gat had en dat er even naar elkaar werd gekeken achter me. Toen ben ik volle bak gaan rijden met nog 7 km te gaan en was het gewoon kilometers aftellen tot de finish. Eerst geloofde ik er nog niet helemaal in maar nadat ik het stuk tegenwind had overleefd en nog steeds het gat had begon het er wel goed uit te zien. Ze kregen mij niet meer te pakken. Uiteindelijk reed 36 man van de 158 de wedstrijd uit.

Je kwam dit jaar ook uit voor het team district oost en mocht dit jaar in het buitenland wedstrijden rijden. Hoe was dat? Wordt er veel anders gekoerst in het buitenland?
De meerdaagses die ik mocht rijden voor Oost waren erg mooie en leerzame ervaringen. Het niveau in deze UCI 2.1 meerdaagses ligt gewoon een heel stuk hoger dan de nationale wedstrijden in Nederland en dat is te merken. Er wordt altijd gekoerst en het is een veel bredere top. Het zijn allemaal jongens die heel hard kunnen fietsen en weten hoe het werkt. Het is bijvoorbeeld veel moeilijker om even naar voren te rijden en het valt bijna nooit stil. Maar het is wel echt mooi om tussen al die nationale selecties en verschillende nationaliteiten te koersen.

Heb je ook negatieve ervaringen in de wielersport?
Ik ben een paar keer aardig hard tegen het asfalt geklapt, dat is de mindere kant ervan.

Wat doe je om in vorm te blijven gedurende aankomende winter?
Ik ga van de winter wat toertochtjes rijden in het bos en probeer zoveel mogelijk buiten op de weg of in het bos uurtjes te maken als voorbereiding op seizoen 2016. Vorige winter ben ik op de baan in Apeldoorn geweest maar nu die dit jaar gesloten is gaat dat helaas niet meer.

Wat is je doel in de wielersport in 2016?
Een sterk en constant seizoen rijden met mooie klasseringen in de klassiekers en meerdaagses, met als doel om wedstrijden te mogen rijden voor de nationale selectie.

Met welk argument zou je iemand over halen om ook te gaan wielrennen?
Wielrennen is een machtig mooie sport die je alleen of met je maten kan beoefenen waar en wanneer je maar wilt.

Wat wil je verder nog kwijt?
Ik heb het heel erg naar mijn zin bij de IJsselstreek en dit komt ook door Frans en Kenneth die er altijd zijn en hele goede begeleiding bieden.