Finaleweekend 2013

Finaleweekend 2013

 

Finaleweekend, het is een woord wat we als wielervereniging na drie jaar afwezigheid bijna zouden vergeten, maar het is ook een woord wat al sinds december 2012 (toen ik begon als ploegleider) in mijn agenda staat middels twee geel gearceerde vakjes op 14 en 15 september 2013. Voor het derde en tevens laatste jaar gehouden in en rond Emmeloord, een klein half uur rijden van mijn woonplaats Giethoorn. Het finaleweekend met zijn mooie Omloop om Schokland, dwars door de Noordoostpolder daar waar ik 'vroeger' toch regelmatig mijn trainingen afwerkte. Ik kan het parcours zo ongeveer dromen met de altijd lastige Kuinderdijk en natuurlijk de befaamde Ketelbrug, daar wil je als renner - maar niet minder als ploegleider - bij zijn !

 

We zijn 2013 gestart met een helder doel voor zowel  renners en begeleiders, plaatsing voor het finaleweekend en het behalen van een top tien plek tijdens het finaleweekend. De afgelopen weken heb ik regelmatig de vraag gesteld gekregen of ik niet een beetje overambitieus ben geweest, een top tien plek tijdens het finaleweekend - en dat wanneer je er de laatste 3 jaren überhaupt niet bij bent geweest ? Twee dagen, 14 en 15 september, zouden een 6-tal renners dat moeten bewijzen, want dat we na drie jaar afwezigheid terug zijn is een feit !

 

Dag 1, ploegen tijdrit Luttelgeest :

 

Luttelgeest ligt in het noordoosten van de polder, ten noorden van het dorp Marknesse. Naast de dorpskern behoort een groot stuk polderland tot het dorp. Deze is naast landbouwgebied ook het grootste tuinbouwgebied van de Noordoostpolder met grote kassencomplexen (bron : Wikipedia). Al het hiervoor genoemde was het sfeervolle decor van het eerste wedstrijdonderdeel, de ploegentijdrit.

 

Het parkeerterrein van een groot kassencomplex werd onze uitvalsbasis voor de ochtend, 09:30 uur was iedereen op locatie. De door Gerrit van Loo georganiseerde tenten werden in rap tempo opgebouwd, en dat was zeer welkom want de hemel had zich geopend en de regen kwam gestaag naar beneden. Als negende ploeg mochten we beginnen aan onze rit over een kleine 18 kilometer, ondanks het slechte weer wisten we een tijd te klokken van 22:23 (47,70 km/uur) wat resulteerde in een dertiende plaats. Met een tevreden gevoel konden we ons dus opmaken voor het 2e onderdeel van die dag, een tweetal criteriums van elk dertig km.

 

Dag 1, criterium Emmeloord :

Bedrijventerrein 'De Munt' was decor van het tweede onderdeel van het finaleweekend, een tweetal criteriums. In het eerste criterium zouden Pieter-Paul en de beide Arjans in actie komen, en in het tweede criterium Berry, Peter en Gerben. Het parcours bestond uit 1600m asfalt, geen sfeer, een hoop wind, regen en kou. Snel werden de tenten weer opgebouwd en door renovatietimmerman en ploegmaat Wim Engel vakkundig aan de grond genageld.

 

Van het de criterium verwacht dat we veel punten konden behalen, met eerder die week een 2e plaats van Peter van de Put in het criterium van Roosendaal met daarnaast erkend criteriumkoning Berry, en gele trui winnaar Arjan Hofman. Helaas konden de mannen in het eerste criterium geen potten breken, en in het tweede criterium was een 15e (Peter) en 20e (Berry) plaats het hoogste haalbare. Na afloop kon de balans worden opgemaakt, een vijftiende plaats was het resultaat van een hele dag ploeteren in het Emmeloordse.

 

Dag 2, individuele tijdrit Luttelgeest :

 

De zondag morgen in Luttelgeest bleek niet veel te verschillen van de hierboven beschreven zaterdagmorgen in Luttelgeest, enige lichtpunt was het weer want het zonnetje scheen en de regen was geweken. Om 08:00 uur was iedereen weer op locatie, met uitzondering van Peter die de zondagsrust genoot. Gerben zou om 09:04.30 als eerste renner van start gaan voor zijn tijdrit over 8,5km, dus werden wederom de tenten opgebouwd, rollerbanken en massagetafel geïnstalleerd en verdere voorbereidingen getroffen.

 

Het parcours was wat ingewikkeld te noemen : start en finish in de zelfde straat, waarbij je niet bij de start kon komen zonder ± 1,5km over het parcours te fietsen. In ieder ander district zou dit parcours door de consul worden afgekeurd, behalve in Luttelgeest. Dit zorgde ook voor de nodige verwarring bij de organisatoren, wat er in resulteerde in een klein debacle.

 

Berry werd op weg naar de start verkeerd gestuurd door een medewerker van de organisatie (rechtdoor i.p.v. rechtsaf), waardoor hij maar liefst 4:00 minuten te laat aan de start verscheen voor zijn race tegen de klok. Getergd als hij was reed hij een tijdrit waar zelfs Chris Froome jaloers op zou zijn. Het maximale tijdverlies was vastgesteld op 25%, dit zou betekenen dat Berry te laat was en niet zou mogen starten in het middagonderdeel. Nog tijdens de tijdrit werd protest aangetekend bij jury, en zowel Berry als ondergetekende moesten zich na afloop van de wedstrijd melden bij de juryvoorzitter. Na een flinke discussie met organisatie en jury werd besloten dat de tijd van Berry niet zou worden gecorrigeerd, maar dat hij in koers mocht blijven. Met gemengde gevoelens stapten we in de ploegleidersauto en vertrokken we richting permanence in Emmeloord.

 

In de tijdrit eindigden we op een vijfentwintigste plaats, helaas zullen we nooit weten waar we hadden gestaan wanneer Berry rechtsaf was gestuurd..

 

Dag 2, Omloop om Schokland :

 

Om 13:00 uur zouden we met al onze 5 renners (!) starten aan de Omloop om Schokland, een klassieker over ruim 160km. Het beloofde een loodzware wedstrijd te worden, want de wind was nog eens sterkt aangetrokken tot een ruime windkracht 4. Berry stond op scherp na een teleurstellende ochtend, en direct met de eerste en tweede ontsnapping zat hij mee in de kopgroep. Langzaam dunde het peloton uit, en renner na renner waaide er af. Na de eerste passage van de Ketelbrug hadden we nog niet een van onze coureurs ingehaald, en de stemming in de ploegleidersauto was opperbest te noemen.

 

Gerben die bezig was aan een goede wedstrijd, moest rond kilometer 80 het peloton laten gaan, maar vocht zich terug tussen de auto's en belandde in een groep met daarin ook Pieter-Paul. In gestaag tempo ging het richting de verzorgingszone waar soigneur Gerco van den Brink de renners stond op te wachten. Helaas kwam de verzorging voor Gerben net te laat, en moest hij vlak voor Blokzijl de groep laten gaan. Ondertussen daverde het verbrokkelde peloton in de richting van Blokzijl waar de scherprechter in de wedstrijd opdoemde.

 

De altijd lastige Kuinderdijk van Blokzijl richting Blankenham kostte de kop aan Berry en Arjan de Haan, zij belandden samen in een groep die later op ruim zeven minuten van de winnaar zouden finishen. Op de dijk had zich een groep van 9 renners geformeerd en al snel bleek dat deze voor de overwinning zouden gaan strijden. Doordat het peloton in veel kleine groepjes uiteen gevallen was leek het dat Arjan Hofman nog wel wat punten zou gaan pakken. Aan de meet bleek echter dat er toch nog veel volk tussen de kopgroep en de groep van Arjan zat. Wel werd hij eerste IJsselstreker op bijna 3 minuten van de winnaar. In de uitslag eindigde Arjan Hofman als 38e, gevolgd door Arjan de Haan (81e), Berry (86e) en Pieter-Paul (99e).

 

Na het vierde en laatste onderdeel kon dan eindelijk de definitieve balans worden opgemaakt : 17e van de 29 deelnemende ploegen. Ik concludeer dat we dit seizoen tevreden moeten zijn met een plaats in de middenmoot, de renners hebben zich van hun beste kant laten zien en hebben optimaal gepresteerd. Dit bied potentie voor 2014, de plannen liggen op de tekentafel en als begeleiding hebben we er nu al zin in. En ja, natuurlijk zijn we er in 2014 weer bij tijdens het finaleweekend, waar dat ook moge zijn!

 

Een woord van dank aan de begeleiding die dit weekend mede mogelijk hebben gemaakt : Guus Vermeulen, Kenneth van Dorp, Luuk Brink, Gerco van den Brink, Andrea en Gerrit van Loo.

 

Sportieve groeten,

Arthur van Dam